Automonteur Shirley Smaal staat haar mannetje

Automonteur Shirley Smaal staat haar mannetje

De 18-jarige Shirley Smaal uit Sint Philipsland zit boordevol ambitie om het ver te schoppen in de autotechniek. Zij deed naast haar studie Autotechnicus niveau 2 eerst de nodige praktijkervaring op in de werkplaats bij Taxibedrijf TCR in Oude-Tonge. Via dat bedrijf kwam zij in contact met Profile Car- & Tyreservice in Middelharnis. “Er was gelijk een goede klik tijdens het eerste gesprek met bedrijfsleider Evan Neijenhuis. Ik werk hier nu een aantal maanden, maar het bevalt prima”, vertelt Shirley.

Jong geleerd is oud gedaan

Dat zij als meisje koos voor het werken in de techniek komt volgens Shirley vooral omdat zij dat van thuis uit heeft meegekregen. “Wij wonen op een boerderij en mijn vader en broer zijn ook altijd met hun handen bezig. Ik kreeg het knutselen en sleutelen aan van alles en nog wat als het ware met de paplepel ingegoten.” Doordat de school vanwege corona gesloten was kon Shirley zich tot en met de zomervakantie volledig op het werk in de Profile-vestiging in Middelharnis richten. “Ik werd dus direct goed ingewerkt en had snel mijn plekje in het team gevonden. Wij hebben een moderne werkplaats, goed opgeleide en ervaren collega’s en de sfeer is fantastisch. Lekker informeel en iedereen helpt elkaar. In zo’n omgeving voel ik mij helemaal thuis”, vertelt de jonge automonteur.

Carrière maken in de autotechniek

Vanaf september begint Shirley aan de volgende stap in haar loopbaan. “Ik stroom bij Curio in Bergen op Zoom in bij de opleiding Autotechnicus niveau 3. Dat betekent 1 dag per week naar school en de rest van de week praktijkervaring opdoen bij Profile in Middelharnis. Ik ben leergierig en wil zoveel mogelijk kennis vergaren en diploma’s halen. Het zorgvuldig uitstippelen van een carrière is niet zo aan mijn besteed. Maar wat ik wel weet is dat ik op wil klimmen in dit vak. Ik sleutel bijvoorbeeld heel graag aan mijn oude VW Polo 6N. Hij is van bouwjaar 1997 en dus ouder dan dat ik ben. Er zit nog vrijwel geen moderne elektronica aan zo’n oudere auto. Dat is voor mij nog steeds het pure sleutelwerk. Toch vind ik het ook razend interessant om me in de geavanceerde elektronica van de huidige generatie auto’s te verdiepen. Met behulp van moderne apparatuur een diagnose stellen en daarna een soms complexe storing oplossen geeft ook veel voldoening. Autotechnicus is een vak waarin je nooit bent uitgeleerd. Binnen Profile Middelharnis krijg ik alle gelegenheid om mij verder te ontwikkelen. Voor een pittige tante die altijd vooruit wil is dat natuurlijk fantastisch”, lacht Shirley.

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.